luni, 10 februarie 2014

,,Len-ii'' de lângă noi                                                                


            Vreau să vă fac cunoştinţă cu cineva. Numele lui e ,,Len". Nu are nume de familie deoarece e un prototip. Aşezaţi-vă comod pe canapea şi observaţi cu ochii minţii cum arată viaţa unui bărbat caracterizat de ,,len-itate.''

    Frumosul Len, căci e întradevar frumos şi, din păcate el ştie asta; apare pretutindeni în ,,lumea bună'' şi totuşi e discret. E ca un clown, dar fără costumaţie astfel că poate trece drept profund dacă închide gura şi te priveste cu ochii aceia care parcă trec prin tine.

                S-ar putea spune că ai nevoie de o hartă ca să îl citeşti, atât de ascuns şi de transparent e totodată. Mereu e în centrul atenţiei, carismatic şi molipsitor şi dispune de o rezervă de poante pe care le serveşte gratuit celor care îi sunt apropiaţi. În aparenţă, când faci cunoştinţă cu Len o să ai senzaţia că ai întâlnit un om valoros, şi aşa este fiind şi el o fiinţă umană totuşi; însă aura de erou se destramă ca un fum după câteva ore petrecute în compania lui căci dragul de Len e tare supus slăbiciunilor.

Aceste ,,slăbiciuni'' înseamnă în traducere anturajul lui. E omul din locul nepotrivit care crede ca ajută oamenii dacă se identifică cu ei. Până acolo încât pentru a avea o listă lungă de prieteni e dispus să renunţe la intimitatea sa şi nu îşi bate capul cu viaţa personală. Cv-ul lui oricum e citit de publicul larg. Simte că e fericit, fiind înconjurat de mulţime însă când rămâne cu el însuşi, nu are curaj să îşi citească sufletul în oglindă ori nu şterge bine oglinda de praf şi aceasta îl minte drăgălaş. 
   Len e de regulă ,,om de afaceri" şi îl vei putea consulta ca pe o gazetă, căci e curentat cu tot ce e nou sau de interes. Unul din subiectele lui preferate e moda şi chiar dacă pare ca nu face mare caz, se interesează mai abitir decât o fată de ultimii converşi roşii lansaţi de Nike.

      Len e plin de calităţi, să nu mă înţelegeţi greşit, însă acestea sunt imprevizibile şi fiindcă plăcerea lui supremă e popularitatea de braţ cu faima (ca să nu se plictisească prima); se organizează în aşa fel încât obţine mereu aproape tot ce îşi doreşte. Nu ia niciodată o femeie prea în serios dar nici ele nu pot fi serioase în prezenţa lui fiindcă are un mod plastic de a le face să zâmbească tot timpul cât dialoghează; apoi el îşi ridică un deget în sus în semn de victorie. 
     O, Len e cuminte în privinţa relaţiilor cu sexul opus. Princiipiile lui morale şi religioase nu-i îngăduie să meargă prea departe dar e starea lui naturală să fie înconjurat de admiratoare care suspină în taină sau îl iubesc pe faţă, afisand o dragoste de ,,soră.'' El a inventat tehnica: convertire la cuptorul cu microunde al flirtului. Cu alte cuvinte, dacă iese la o cafea cu o fată şi îi povesteşte despre biserica pe care el o frecventează şi despre cât de fain e să fii în pielea unui membru; cea care stă în faţa lui în Starbucks are senzaţia că e specială doar pentru că un asemenea tânăr o priveşte lung în ochi şi o mai atinge pe braţ din când în când, ca din întâmplare; în timp ce îşi presară discursul cu complimente la adresa ei. Cât de valoroase ar fi talentele ei pentru grupul de tineri, ce efect ar avea mărturia ei dacă s-ar implica în tot felul de departamente, mai ales acolo unde nu e coadă la slujire...
     Len e dornic să includă cât mai multe fiinţe în agenda lui de telefon, în agenda cu tabere sau conferinţe pentru tineri, şi acest motiv stă la baza comportamentului său. La vârf însă, oamenii se întâlnesc cu mândria sa. Îşi atribuie anumite merite atunci când înregistreaza un succes, deşi foloseşte formule spirituale de genul: ,,slavă Domnului'', ,,cu voia Domnului''. 

   Detine un strat gros de cunoştinţe şi teorii spirituale, căci e un om al studiului atunci când are ceva de demonstrat. Totusi, Len poartă haina sincerităţii. Inima lui chiar e dedicată în tot ce întreprinde şi crede că nu e vorba despre el, însă de fapt totul se învârte în jurul lui. Au mare grijă ,,sateliţii'' dânsului de asta. 
  Dacă cineva l-ar uita pentru un timp, ar cunoaşte adevărata faţă a lui Len. S-ar ocupa Lenişor ca acel ,,cineva'' care l-a încomodat să nu mai aibă acces în anumite cercuri.           Len are foc şi gheaţă în venele lui şi declară cu îndrăzneală că nu-i place să fie luat drept prostuţ. Ce viaţă controversată duce! Oare cum ar arăta aceasta dacă Len ar da cel mai greu test: confruntarea cu el însuşi şi expunerea la o radiografie a sufletului făcută de aparatul care nu se strică niciodată: Scriptura?! 

      Len e tânăr, cool şi se crede liniştit. 

Cel care îl iubeşte până la capăt, Creatorul lui, îi oferă bucuros acea nelinişte sfântă care duce la schimbare. Dacă Len o acceptă, oare care va fi noul lui nume?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu