miercuri, 26 martie 2014

Ce tip de personalitate ai? Fă turul casei BIG FIVE


                                                 Acesta o să fie primul dintr-o serie de articole psihologice, dar fără limbaj de lemn ca să nu vă plictisesc. Poate că vrei să te cunoşti mai bine şi nu ştii de unde să începi. 

Ai auzit cu siguranţă despre personalitate. Ea face diferenţa între oameni, căci chiar dacă fizic poţi găsi doi oameni care să semene aproape leit ( de ex.gemenii), din punct de vedere al trăsăturilor psihice suntem unici.

     Însuşirile psihice de bază au fost împărţite pe categorii ca cercetătorilor să le fie mai uşor când construiesc şi aplică un test de personalitate, fiindcă majoritatea oamenilor trăiesc într-o categorie, sau chiar în mai multe. 
    Eu văd personalitatea ca pe o casă cu cinci camere mari vopsite în alb, ce ascund surprize după uşile aparenţei.
    Unii oameni par a avea o căsuţă cu doar două camere fiindcă nu au multe trăsături de personalitate, iar alţii sunt ,,bogaţi" şi folosesc toate cele cinci camere puse la dispoziţie. Fiecare om îşi pictează de-alungul vieţii pereţii camerelor cu lacrimi şi zâmbete şi îşi mobilează căsuţa cu experienţe, amintiri şi informaţii.
    

   Căsuţa personalităţii se numeşte BIG-FIVE sau Marele Cinci şi vă invit să facem un tur al celor cinci camere. Descălţaţi-vă la intrare de prejudecăţi, vă rog.
  Prima cameră o deţin persoanele creative şi independente, care au o cultură generală vastă şi sunt pasionate de dezbateri. Le vezi mereu discutând şi argumentând idei şi teorii. Le cam place să aibă ultimul cuvânt apoi să părăsească ,,scena". 
     Sunt persoane visătoare care îşi aleg profesii artistice, tolerează tot ce e nou, extravagant, diferit fiindcă sunt deschişi pentru schimbări şi orientaţi spre viitor, evitând să bată pasul pe loc şi să rămână prinşi în trecut. Această dimensiune sau ,,cameră" a personalităţii se numeşte în termeni psihologici ,,Deschiderea". De fapt această dimensiune arată gradul de deschidere la nou a oamenilor.
Cei care nu intră în această ,,cameră" sunt oamenii care preferă valorile tradiţionale şi conservatoare, de regulă folosesc expresii precum ,,pe vremea....", ,,unde se duce majoritatea merg şi eu" căci au un mare respect pentru tradiţii dar au deasemenea şi un simţ practic dezvoltat ceea ce înseamnă că muncesc din greu şi sunt mulţumiţi cu lucrurile de rutină. Atât cei care folosesc dimensiunea sau camera ,Deschiderea" cât şi cei care rămân după uşă au anumite avantaje şi dezavantaje.
         Omuleţii dinăuntru au avantajul că sunt foarte dotaţi artistic şi datorită intereselor intelctuale variate pot intra mai uşor în anumite cercuri sociale, li se potrivesc ca o mânuşă profesiile care îi fac ,,muritori de foame" în România ( de ex.scriitor, pictor, cântăreţ etc.) dar totuşi au şanse mari să lucreze şi în domeniul real, tehnologic unde vor fi ,,vaca artistică" a firmei de la care se mulg idei. Ei dau ideile, dar alţii le pun în practică. Ceilalţi, diferiţi de artişti, deşi nu sunt atât de deschişi la nou şi nu au imaginaţie bogată, au avantajul că sunt cai de cursă lungă, te poţi baza pe ei că vor fi mereu acolo pentru tine şi vor face ani de zile acelaşi lucru de rutină, de care fug artiştii nonconformişti, şi fiindcă sunt rezistenţi în muncă au căutare la serviciu. 
Dezavantajul lor e că se adaptează greu la schimbări şi s-ar putea să iasă urât dacă le iei locul bătut în cuie de ani de zile. Deasemenea sunt excesiv de conformişti faţă de autorităţi şi nu deviază nici măcar în sensul bun de la regulile şi normele pe care şi le-au impus.

  Închidem uşa primei camere a personalităţii şi intrăm în a doua, numită Extraversiune. Aici întâlnim persoane care te salută imediat şi te invită la o poveste fiindcă sunt energici, exuberanţi, sociabili şi se fac remarcaţi cu uşurinţă într-un grup. La polul opus, undeva pe hol se află cei timizi şi rezervaţi, formali în manifestare, care au nevoie de mai mult timp până se deschid şi le câştigi încrederea.
    Punctele tari ale jovialilor sunt entuziasmul şi optimismul, două cărţi de vizită ce le aduc mulţi prieteni. Se fac remarcaţi uşor şi sunt apropiaţi de oameni. Din nefericire, pot fi şi guralivi şi te vei plictisi mai ales dacă au tendinţa să domine şi să deţină controlul. Dar şi ei se plictisesc repede şi nu putem şti care din voi doi va ieşi primul din cameră.
   Timizii au ca aşi în mânecă faptul că sunt reflexivi, deci profunzi şi preferă intimitatea în loc de reuniuni ample sau ieşiri în grupuri mari dar cum nu se plictisesc uşor, nici tu nu o vei face în compania lor. Dezavantajul lor e că sunt o mină adâncă în care trebuie să sapi foarte mult până dai de comori căci sunt distanţi faţă de ceilalţi, uneori nu ştiu să se bucure de viaţă şi ezită prea mult în faţa provocărilor iar dacă ajungi cu ei într-o situaţie limită (ia foc casa, naufragiaţi undeva, ok, am dus la extrem dar ai prins ideea) să nu te aştepi să preia conducerea căci nu îşi asumă rolul de lider niciodată.

        Să intrăm şi în a treia cameră până nu adormim. Conştiinciozitatea e dimensiunea de personalitate care se asociază cu oameni disciplinaţi, cu un simţ al datoriei crescut, şi cu o nevoie puternică de a se realiza pe plan profesional. Ei sunt ,,locatari" organizaţi şi ambiţioşi, au standarde ridicate şi nu dau înapoi în faţa obstacolelor dar sunt prudenţi când iau decizii şi demni de toată încrederea. Însă s-ar putea să neglizeze viaţa personală şi să fie rigizi când alţii se relaxează.
 Persoanele care nu au luat camera asta când s-a împărţit personalitatea, sunt flexibile ca o salcie şi se mulează uşor la situaţie dar tind să renunţe uşor dacă întâmpină probleme şi nu e indicat să le dai sarcini grele pentru că nu prea le duc până la capăt sau le amână. În schimb, se descurcă cu sarcinile nestructurate, sunt spontani şi au spirit de aventură aşa că du-te cu ei în călătorii. 
Punctul slab al acestor persoane e că nu-şi valorifică potenţialul şi se mulţumesc cu puţin. Îţi dau bătăi de cap când încalcă reguli sau responsabilităţi şi au probleme de auto-disciplinare dar curaj, chiar dacă personalitatea nu se poate schimba dfinitiv căci e înnăscută, ea poate fi îmbunătăţită, modelată, influenţată pozitiv.    

       Acestea fiind spuse, să deschidem încet şi uşa camerei deasupra căreia scrie ,,Agreabilitatea". Aici trăiesc echipele. Cu alte cuvinte, această trăsătură de personalitate o au oamenii toleranţi, înţelegători şi cu spirit de echipă. Cu ei parcă eşti în vacanţă şi toată lumea are loc pe şezlonguri căci sunt pacifişti modeşti sinceri, generoşi. Preferă armonia şi cooperarea în dauna competiţiei. Dezavantajul lor e că le este greu să-şi apere punctul de vedere şi renunţă adesea în favoarea altora. 
Decât să-şi strice o relaţie, vor pierde de bunăvoie la un joc şi sunt uşor de influenţat în ambele sensuri: atât pozitiv cât şi negativ. Pot fi naivi şi prin comportamentul lor îşi vor atrage adesea porecla asta.
    Pe hol, în faţa acestei camere stă grupul celor care sunt la polul opus din punct de vedere al agreabilităţii. Deşi par a fi un grup închegat fiecare din ei e independent în gândire, nu e doar o oaie care merge după turmă prin casă şi e tensiune în jurul lor căci au spirit competitiv. Ei sunt centraţi pe sarcinile pe care le au de făcut, mai mult decât pe relaţii şi tind să fie individualişti şi suspicioşi faţă de ceilalţi. Intră uşor în conflicte căci pot fi aroganţi, cinici şi egoişti.

    Ne-am speriat puţin de a patra cameră? Să o părăsim şi să vizităm a cincea din casa Big-Five.
        Ultima dimensiune, dar nu cea mai puţin importantă reuneşte persoanele stabile emoţional. Putem numi camera ,,Stabilitate emoţională". Cei care au luat camera asta sunt maturi din punct de vedere emoţional, adică nu sunt copii în trupuri de adult, ci s-au dezvoltat emoţional odată cu creşterea biologică.
         E plăcut să fii în aceiaşi cameră cu astfel de persoane căci sunt calme, degajă încredere în ele şi fac faţă stresului cu succes căci au aşteptări realiste. O să-ţi placă şi mai mult când vei vedea că sunt sensibili şi atenţi la nevoile celorlaţi, arătându-şi întotdeauna latura umană. Însă pot fi şi temători, neajutoraţi şi depăşiţi de anumite situaţii şi probleme, mai ales dacă le iau prea în serios. Uneori vor subestima problemele, alteori le vor exagera.
       Din nou, găsim pe holul din faţa camerei persoane care au un nivel mai scăzut de stabilitate emoţională şi vom observa că sunt stresate, afectate repede de orice problemă apare, pesimiste, cu aşteptări nerealiste de la viaţă şi oameni. 

Ar fi bine să mergem mai departe căci aceste persoane sunt lipsite de tact în relaţionarea cu ceilalţi, insensibili, indiferenţi, vulnerabili şi labili emoţional ( plâng repede dar şi cu scopul de a manipula). Nu se înţeleg bine cu cei din cameră deoarece persoanele imature emoţional se descurajează şi se irită uşor în faţa obstacolelor şi te trag în jos în butoiul lor de melancolie.

      Casa Big-Five vă mulţumeşte pentru vizită şi vă reaminteşte să staţi calmi şi să lucraţi la minusurile şi plusurile personalităţii cu care v-a binecuvântat Dumnezeu.
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu