miercuri, 25 februarie 2015

Când devii femeie?


                                               


 Se apropie luna dedicată sexului feminin și aș vrea să împărtășesc ceva cu voi. 
Ce ați răspunde la întrebarea mea din titlu? Gândiți-vă puțin la rolurile pe care o femeie le are într-o viață de om și dați-vă răspunsul.
Se întâmplă când unei fetițe sau adolescente îi vine prima menstruație, mama sărbătorește împreună cu ea și îi zice: ,,Acum ai intrat și tu în rândul femeilor''. 
Da, e femeie. Doar biologic. Cum rămâne cu latura emoțională ?
       Le vezi peste tot, aceste păpuși moderne transformate de machiaj care râd zgomotos, flirtează, degajă atitudinea că ele știu totul, se îmbracă matur și sunt dependente de smartphonuri. Mamele evoluate și ''deschise la minte'' le-au îndoctrinat cu ideea că sunt independente și super femei sau cel puțin ar trebui să fie. 

Orașele sunt ca o junglă și fie că mă credeți sau nu, femeile vânează. Au luat ,,arma'' din mâna bărbatului. Un motiv pentru care se duc fetele și femeile la cinema zilele astea să vadă ''Fifty Shades of Grey''este acela că bărbatul din film e puternic deși într-un mod care distruge inima femeii de lângă el. Știe ce vrea, cum să obțină și mai ales pe cine vrea, iar femeilor le lipsesc în viața reală astfel de bărbați.
Evit să dau vina pe bărbați dar de cele mai multe ori când te uiți la un cuplu observi că femeia conduce. Ea e puternică, ea decide și înfăptuiește. Ea ajunge să ceară și în căsătorie. A cui e vina? De ce s-a ajuns aici? Pentru că asta vor femeile și o parte din bărbații cu mintea pervertită.

Dacă facem un sondaj și întrebăm atât femei cât și bărbați, cu vârste diferite, când putem considera că o fată a devenit femeie, vor fi două răspunsuri care se vor repeta: Când face prima oară dragoste și/sau când se căsătorește. Răspunsuri greșite.
O fată poate să își înceapă viața sexuală la 13 ani și totuși nu va fi femeie.
Va fi pregătită biologic de o sarcină, dar nu și psihologic. Va confunda relațiile cu iubirea și emoțiile date de hormoni le va lua drept certitudini, gura ei rostind fără a crede sau simți real, cuvintele magice: Te iubesc. 
Deasemenea o fată se poate căsători și să fie numită ,,doamnă'' și totuși să nu fie femeie. Decât în dormitor. Va avea statutul de femeie dar nu și mintea uneia. Ani de zile, chiar până la bătrânețe, o fată poate fi captivă în corpul unei femei. Știm că sunt băieței în trup de bărbat. De ce nu ar fi și așa-zise femei?!

       Maturitatea emoțională nu vine la pachet cu vârsta ci prin suferință. Da, ați citit bine. V-ați așteptat să scriu că o fată se poate numi desăvârșită, folosesc un termen mai demodat din romanele lui Jane Austen, după ce a încheiat studiile sau a obținut un job bun și altele asemenea care au legătură cu educația. Sunt importante dar nu esențiale pentru a fi femeie.
Acele femei model din primele secole și nu numai, femei evlavioase și înțelepte ca Susana Wesley, nici măcar nu au visat la privilegiile și șansele pe care le are azi orice fată studentă și totuși au fost femei adevărate din cap până-n picioare. Au rezistat în suferință. Ca să o spun pe aia dreaptă, s-au schimbat în suferință în diamante.


      Fetele moderne au diamante pe inelele de logodnă și își aleg rochia de mireasă cu mai multă grijă decât pe miri uneori și toate fug de suferință. Duminica trecută am auzit în predica de la biserică despre evitarea suferinței și goana după plăcere, după porția de dopamină zilnică pe care o iei prin verificarea repetată a mailurilor, a facebook-ului, prin cumpărături, filme, jocuri și altele. Fete dependente de dopamină.
Acum, nu încerc să promovez ceva care are legătură cu acel curent emo și nu spun că trebuie să fim triste și depresive și SĂ NU ne bucurăm, tot ce spun e că va trebui să suferim ca să devenim femei. 

      Vom trece prin școala lui Dumnezeu care deși e dragoste, la cursuri și teste e un profesor dur. Există multe femei corporate care zilnic conduc sute de angajați și iau decizii mari și totuși sunt fetițe emoțional și nu știu să se controleze pe ele însele. Sau sunt la un nivel zero în relațiile cu oamenii și nu-și îngăduie să vorbească liber, să simtă, să plângă și să fie vulnerabile când e cazul.

Când devine o fată femeie? Când iubește și asta se poate întâmpla la 18 ani, 24 sau 35. Suferința de care vorbeam are scopul ascuns la început, de a ne învăța să iubim. Credem că știm să iubim. Mai ales dacă provenim din familii iubitoare și sănătoase. Dar când ești iubită te schimbi doar într-o oarecare măsură și se mai întâmplă două lucruri: te protejezi de rău învelindu-te ca într-o mantie în ceea ce primești emoțional,
și te vindeci de răni.
              Când iubești are loc transformarea ta. Te vei uita la pozele cu tine, cum mi s-a întâmplat mie azi, și te vei întreba privind în ochii unei fete de 21 de ani: ,,Cine e această fată? Nu o mai recunosc. Parcă nu sunt eu.'' Ai trecut la o altă etapă numită maturizare. Dragostea adevărată, repet, adevărată, te schimbă emoțional și te coace la minte. Așadar, când devine o fată ceea ce-și dorește?
           CÂND IȘI DĂRUIEȘTE INIMA PRIMA OARĂ, nu trupul! 

           Eu am devenit femeie la...23 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu