joi, 18 februarie 2016

Eva , daca el e căsătorit nu e Adam...al tău!


M-am frământat ieri când vocea interioară "striga" în mine că acest articol trebuie să existe , indiferent cum va fi primit. M-am gândit când l-am scris la fetele care trec prin situația de a fi (prea) singure şi au alături la serviciu , în vecini , în cercul de prieteni sau de rugăciune pe acel bărbat minunat , înțelegător si care le este prieten dar are un singur "defect ". Omul e prea căsătorit !

     
     O să vă povestesc despre un El şi o Ea, să le spunem Eva si Mircea , şi vă las să trageți singuri unele concluzii. Am adaptat după o istorie reală cele ce urmează . În ziua în care Eva s-a angajat în compania la care aspira l-a cunoscut pe Mircea . 
Plus o duzină de alți oameni care urmau să îi fie colegi şi să lucreze cu ea la proiecte zi de zi. Eva e o fată care merge la biserică regulat dar fiind introvertită din fire nu se implică prea mult în grupul de tineri şi nu e remarcată însă inima ei e pură şi îşi practică credinţa. Bărbaţii din viaţa ei , tatăl şi fratele ei i-au oferit deseori ocazii de a practica proverbul "tăcerea e de aur". Ei o domină şi chiar daca țin la ea, Eva vede că nu îi sunt ascultate şi respectate opiniile.

Prin urmare , gândi ea "nu pot avea încredere în bărbați , nu o să mă deschid faţă de niciunul dacă şi cei care se numesc creştini rănesc." Mircea , colegul de serviciu al Evei se dovedi în numai câteva săptămâni un gentleman înnăscut şi un bărbat care avea calitatea de a comunica frumos şi asertiv cu oricine . Eva vedea că oamenii se simt bine în prezenţa lui şi colegii îl caută ca să stea cu el la poveşti şi să râdă în timp ce îşi beau cafeaua. 

      A sosit dimineața când Eva si Mircea au băut prima cafea împreună. Singuri. 
Se întamplă să întârzie ceilalți din birou puţin . Au început să povestească pe diverse teme , fără să intre în detalii personale. Mircea nu ascundea că e căsătorit şi vorbea cu mândrie de soția lui. Eva nu ascundea că e creştină practicantă. Diferențele de vârstă, religie sau stare civila nu i-au împiedicat să vorbească deschis . 

Eva simțea cu toată fiinta ei că el o ascultă cu adevarat şi îi dă valoare ca persoană prin modul atent în care o privea sau colabora cu ea la sarcinile de serviciu. Acasă , bărbații ei continuau să stea la distanță şi rareori putea povesti sau râde liber cu fratele sau tatăl ei.

     Eva nu credea despre Mircea că este atrăgător fizic . Nu emitea în mintea ei nicio judecată sau descriere cu privire la aspectul lui fizic. Era întradevăr un bărbat cu o constituţie sportivă şi trăsături frumoase dar părul blond îi dădea o tentă uşor ştearsă. Când degetele li se atingeau din întâmplare dimineața în momentul când Mircea îi punea cafeaua pe birou , Eva simțea duritatea verighetei . Îi punea intrebari despre soția lui. El o întreba despre viaţa ei amoroasă . 

Eva nu l-a mințit niciodată însă nu i-a spus direct că e singură. Sau că aşteaptă ca Dumnezeu să îi facă cunoştinţă cu persoana potrivită . Mircea a ghicit singur că ea nu are partener, şi părea că din milă o trata şi mai blând decât înainte . A inceput să îi ia apărarea în conflictele cu colegii şi să fie de acord cu ea în şedinţe . Erau una în gândire ca doi frați care au multe în comun. Totul se întampla firesc printre cănile de cafea băute împreună şi proiectele la care lucrau. Nu forţau nimic şi evitau să se atingă sau să rămână prea mult timp singuri. Eva făcea asta pentru că era creştină şi iubea deja un bărbat pe care nu îl cunostea , viitorul ei soț, iar Mircea din motivul că îşi iubea soția . 

Într-o zi biroul era plin de agitație şi colegii vorbeau despre un proiect important . Mircea primi de la şef sarcina să îi instruiască pe colegi într-un nou soft pe calculator care fusese instalat ca să le ușureze munca. Mircea preferă să stea cu fiecare în particular să îl învețe . În ziua respectivă , fu rândul Evei să ia loc alături de el la birou. 
S-au detaşat de agitaţia din încăpere şi Mircea a început să îi explice. Stătea în spatele ei la câţiva centimetrii. Parfumul bărbătesc cu care se dăduse mirosea extrem de bine. Evei nu îi plăceau parfumurile pe care el le folosea deobicei la lucru dar atunci nimerise unul placut şi ea simțea că i se furnică pielea. Ținea mouse-ul în mână şi încerca să se concentreze . Vorbeau amândoi fără să se uite unul la celălalt.

La un moment dat, ea s-a întors spre Mircea să îi pună o întrebare şi i-a văzut privirea. Era captivat de ea . O admira . Mai mult, o îmbrăţişa din ochii care îi străluceau. 
Eva s-a cutremurat în interior apoi a încercat să se poarte normal şi momentul a trecut . Mircea a continuat să se comporte ca un prieten bun în săptămânile ce urmară însă Eva simțea că între ei există o atracţie. 
Fusese intelectuală şi sufletească la început dar după ce el o privise atât de intens, atracţia avea şanse să fie şi de natură fizică. Eva îşi cercetă inima să nu simtă sau să facă ceva gresit şi totuşi a început, în mod inconştient şi dintr-o cochetărie firească şi care vine natural când o femeie este valorizata de către un bărbat , să se îmbrace mai elegant şi să se poarte mai deschis şi feminin în prezența lui. 

   Colegii vedeau că Mircea reuşise să o facă pe fata tăcută să înflorească . Îl apreciau. Veni o altă zi care aduse cu ea un moment crucial. La terminarea programului, Mircea îi propuse să o ducă acasă cu maşina şi Eva acceptă pentru că mergeau în aceaşi direcţie şi ea voia să economisească banii de bilet . La inceput avu ezitări pentru că din principiu nu mergea singură cu un bărbat cu maşina, dar în fond el nu era "un bărbat ", ci amicul ei însurat aşa că acceptă . 

El o invită de mai multe ori şi ajunseră să petreacă timp împreună nu numai lucrând la firmă ci şi povestind în maşină. Într-o seară de iarnă, el o conduse la maşină şi în timp ce mergeau deveniră tăcuți amândoi. Era o linişte plăcuta ca între vechi prieteni. Brusc telefonul lui sună şi el îl puse pe speaker în timp ce conducea. Vocea caldă a soției lui umplu aerul . Vorbiră puţin iar Eva se simti jenată când îi auzi, fără să ştie de ce . Mircea nu îi spuse soției că nu era singur. 

După ce închise şi aproape ajunseseră în locul unde o lăsa pe Eva deobicei, Mircea se întoarse spre ea şi o privi iar intens doar pentru câteva secunde . Fiindcă comunicau atât de usor , Eva îi citi privirea . El se simţea între ciocan si nicovală. Între scumpa lui soție şi Eva . Era atras de ea pentru că era diferită, crestină dedicată.

Era atras pentru că erau atât de buni prieteni . Pentru că Eva era frumoasă şi inteligentă şi Mircea o avea pe ea alături mai multe ore pe zi decât pe soție. Eva trebui să recunoască în sinea ei că ea dorea să petreacă aproape tot timpul cu el , doar să fie cu el , fără să se atingă, nu voia ca el să o atingă ; în timp ce simți că Mircea voia să fie fidel soţiei, şi totuşi voia şi să o sărute pe Eva.

            Eva se scuză şi plecă brusc din maşină . Plimbările până acasă împreună au încetat. Însă nu şi comunicarea din priviri şi ce îşi spuneau când nu vorbeau era mai intens decât cuvintele . La ceva timp, ea făcu lucrul corect şi îşi dădu demisia. Nu voia sa testeze dacă ispita e mai tare ca ea sau nu . Ştia cine ar fi câştigat. 

Într-o zi se întâlni cu Mircea pe stradă. Ea nu avea încă un inel de logodnă, el purta verigheta şi acel parfum minunat . Se îmbrăţişară scurt. Nu s-au putut abţine. Era ca şi cum se întâlniseră pe drum scânteile cu praful de puşcă. 
Au vorbit evaziv dar tot şi-au dat de înteles unul altuia că fiecare se gândeste la celălalt . Eva a plâns câteva zile mai târziu . Pentru aşteptarea ei după un soţ care întârzia, pentru necredincioşia ei față de el...pentru faptul că Mircea era (prea) căsătorit. 

           Eva a înteles totuşi că acel bărbat căsătorit care e în viața ta la un moment dat nu e Adam al tău ! Nu ar trebui sa fie al tău, Eva, nici măcar pentru poveşti şi cafele lungi băute împreună. 
Nu e al tău nici pentru o îmbrătişare sau o plimbare nevinovată cu maşina . Adam căsătorit nu e al tău, Eva pentru nicio privire intensă. 
Chiar dacă eşti (prea) singură şi ceilalți bărbați din viața ta sunt nemernici. Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari, Eva aşa că ţine-te departe de prietenia cu un Adam căsătorit. Dacă viitorul tău soţ ar fi în locul lui, cum te-ai simți?

Un comentariu: