luni, 18 aprilie 2016

Cum s-ar vedea biserica ta prin ochii unui ateu?




  Mergi la biserică în fiecare duminică , creştine , nu-i aşa ? Deja e un obicei de rutină . Poate eşti şi activ în diverse lucrări şi respectat în comunitatea credincioșilor . Ai crescut în biserică, şi e un privilegiu, sau poate te-ai alăturat ei la maturitate. 

Dar dacă nu ai fii tu...ci pentru o zi ai fi Ghiță , un bărbat de vârstă mijlocie din clasa socială de mijloc , căsătorit cu Ana , şi plătitori amândoi de rate pentru garsoniera în care îşi cresc cei doi copii gemeni . Să spunem că ai vedea prin ochii lui cum e sa faci meseria de taximetrist de dimineaţa până seara , să bei cu băieții după muncă pentru că nu ai altă plăcere în viață care să îți mascheze frustrările , cum e să te gândeşti când eşti singur la copilăria petrecută în comunism , cu bune si rele , cu mai multe rele decat e permis, şi în special cu o educaţie ,,religioasă” rezumată la câteva cuvinte : "Nu există Dumnezeu !''. 

          Acum , tu Ghiță , care deşi ai o conştiinţă care te mai înţeapă când şi când şi oarece repere morale - nu ai luat nevasta nimănui şi nu ai dat în cap la nimeni , nu furi chiar dacă te amărăsc lipsurile - nu ai citit niciodată Scriptura; însă vine o zi când doi oameni amabili bat la uşa ta şi te invită la o biserică evanghelică. Te duci pentru că vrei să încerci ceva nou. Eşti plictisit şi împovărat . Ateismul parcă nu mai are sens pentru tine. Nu iţi dă răspunsuri şi ţi se face frică de întunericul care ar urma după moarte. De un somn veşnic sau o reducere a ființei la nimic. 
          Iată-te în biserica neoprotestantă din cartierul unde locuieşti. O mulţime de oameni cântă şi vorbesc despre Dumnezeu. Ce te va convinge pe tine, Ghiță, că ei au adevărul suprem şi nu doar o altă cale ? Îți pui intrebari...

Duhul lui Dumnezeu vorbeşte şi te convinge de păcat. Sărind peste câteva luni , ne reîntâlnim cu Ghiță proaspăt convertit şi botezat . Mai suportă putin să fii în locul lui. Acum eşti un om nou, unul care crede ...dar ce te va face să rămâi în biserică ? 
Mai ales că soția te prigoneşte zi de zi pentru "smintirea " ta şi îi e ruşine să mai meargă cu tine la rudele ortodoxe . Începi să studiezi, la un moment dat, mai multe biserici. Să cauţi ceva care să îţi încălzească sufletul în momentele reci când cei dragi sunt împotriva ta. 

Nu ai un limbaj religios format încă, şi nu ştii că inconştient cauţi părtăşia din biserica lui Cristos. Dar o vei găsi în cele 2-3 ore de program în care stai pe bancă , asculţi şi cânţi şi te rogi , apoi la terminare mai schimbi câteva cuvinte cu doi frați care bagă în seamă toți noii veniţi ? 
     Pastorul sau fraţii din comitet au alte griji , în afara celei de a vorbi deschis cu tine sau a te căuta acasă . După botez , dragostea despre care se cântă , ei bine , Ghiță , uneori înseamnă doar cuvinte. E mai bine să nu ai aşteptări. Domnul Cristos ţi-ar zâmbi dacă ar sta pe bancă lângă tine, dar fratele sau sora nu pot că îi dor dinţii sau nu au chef. Domnul te-ar întreba cum eşti şi dacă ai ce mânca şi cum ar putea să te ajute, dar unii fraţi, "săracii" , înţelege că sunt ocupaţi să îşi cumpere maşini noi, să îşi clădească afaceri, o carieră sau o casă.

Domnul Cristos te-ar invita măcar duminica la masă împreuna cu toată familia ta, dar ,,fraţii” nu au darul ajutorării . Vezi tu , ei caută alte daruri. Domnul nu e exclusivist dar în biserică , Ghita , tu trebuie să îţi ştii locul şi nu poţi să fii între membrii celei mai mari şi influente familii care dau mulţi bani la colectă , nu poţi fi tratat ca de la egal la egal dacă nu eşti în comitet sau nu faci o slujbă vizibilă .
     După ce am închis cu toții uşa clădirii de adunare, nu ne mai vorbim pe stradă sau în timpul săptămânii decât cu grupul nostru de amici , ne pare rău pentru asta, Ghiță.

 Aşa arată biserica ta ? Bisericile din România ? Dacă un ateu vine să îşi ia notițe timp de o lună , va vedea el că dragostea nu e doar un cuvânt , că nu suntem un grup de "nebuni " care vorbesc despre lucruri pe care nu le înteleg şi nu le pun în practică ? Sunt tristă pentru că dacă aş fii Ghiță probabil mi-aş căuta altă biserică. Şi căutarea ar fi lungă.

    ...Sunt tristă pentru că dacă Dumnezeu nu mă salva şi nu mi se făcea cunoscut ...multe dintr-o adunare obişnuită evanghelică a zilelor noastre nu m-ar fi convins să mă pocăiesc sau să frecventez biserica. Poți convinge pe cineva, tu care eşti în faţă şi predici dar trăieşti pe picior mare din "donaţii" şi sponsorizări, dar nu o vizitezi pe sora văduvă sau pensionară ?! 

        Poţi convinge când închizi ochii la păcatele tale sau ale copiilor tăi dar pe alţii îi "amendezi "?! Ce mult ai convins un ateu predicând despre smerenie cu burta plină şi conturile şi mai pline de euro ?! Îl uimeşti într-adevăr când umbli cu teasca după banii membrilor pentru a ridica o nouă clădire sau a cumpăra o parcare. Îl uimești până la furie ...când vede că un grup din biserică e bogat şi săracii nu sunt ajutaţi dar li se pretinde bani pentru că... dătătorul voios.

Ne stă mai bine cu clădiri frumoase decat cu cei lipsiți sătui?! Ce mirare e pe un ateu când toţi se roagă duminica cu putere de răsună şi pereţii, apoi nu mai cred în timpul săptămânii că vor primi răspuns pe bune?!  
Poți convinge pe cineva că există Dumnezeu dacă El nu se vede pe faţa ta , în zâmbetul şi ochii tăi , în vorbele şi faptele tale? Nu, frate, ateii vor citi ipocriţii!
Din fericire, există biserici adevărate, oameni care umblă cu Dumnezeu si dovedesc acest lucru. Ești printre ei?

miercuri, 6 aprilie 2016

Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu...şi în România



"Va jur, fiice ale Ierusalimului, pe caprioarele si cerboaicele de pe camp: nu starniti, nu treziti dragostea pana nu vine ea! 
El m-a dus in casa de ospat, si dragostea era steagul fluturat peste mine." 
Cântarea Cântărilor.
"Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau stramtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia, sau sabia? 
...nici inaltimea, nici adancimea, nicio alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu care este in Isus Hristos, Domnul nostru." Romani 8






                                        


Dumnezeu scrie poveşti şi în România, El este Acelaşi Dumnezeu care a scris povestea lui Eric şi Leslie Ludy. El nu discriminează ţara noastră. Pune-L la încercare!

                                      
          
                                 
                                  Mai vreţi? :) Asta îmi place în mod deosebit

                                  

                             
                                     
                                  Povestea asta e şi amuzantă!

                                     


      Nunţile au loc în fiecare an pe tot mapamondul. Dragostea adevărată între doi oameni, bărbat şi femeie, e destul de rară! De ce? Aş vrea să vă las pe voi să (îmi) răspundeţi.