joi, 10 septembrie 2015

Obligaţiile unei adolescente


                                 


           M-a rugat o prietenă să îi spun care cred eu că ar fi responsabilităţile unei adolescente şi m-am gândit să scriu un articol ca de la inimă la inimă. Îmi amintesc atât de bine perioada mea de adolescentă şi mă voi pune în papucii lor, dar cu mintea de acum. :) De faţadă îţi doreşti când eşti la acei ani de debut să trăieşti clipa şi să te simţi bine însă în adâncul tău tânjeşti după afecţiune şi îndrumare de la modele, fie că acestea sunt parentale, fie că sunt prieteni mai mari, profesori sau eroi din cărți şi filme.

La responsabilităţi nu îţi place să te gândeşti pentru că până şi să faci ochi în unele dimineţi ca să mergi la şcoală pare un dezastru şi peste toate să îţi mai predice cineva despre reguli şi responsabilităţi te scoate din minţi, şi eu te înţeleg.

Dar dacă obligaţiile nu ar mai avea un înţeles urât ci ar fi văzute ca pe nişte căi spre a ajunge în viitor o prințesă demnă de un prinţ şi modelată în duh după chipul frumos al Creatorului ? Dacă le-ai folosi în avantajul tău ?

      Aşa cum există trucuri pentru îngrijire şi înfrumuseţare pentru diverse etape de vârstă prin care trece femeia, eu consider că există câteva obligaţii cheie pentru succesul unei adolescente.

1. Obligaţia de a fi sănătoasă : părinții te-au crescut până la această vârstă cu grijă şi iubire şi îi poți răsplăti menţinându-ţi sănătatea . Sunt excluse aşadar țigările, ciocolată şi dulciuri în exces , nopţi albe, vin sau băutură , prieteni care te învaţă prostii, relaţiile sexuale şi tot ce e nociv şi dăunător corpului şi spiritului tău. Unele probleme de sănătate care apar la această vârstă cum ar fi obezitatea sau bolile cu transmitere sexuală , greu spre deloc se mai pot remedia. 
 2. Obligaţia de a învăţa şi a-ţi dezvolta talentele: Creierul tău e tânăr, elastic , uşor de modelat şi curios nevoie mare aşa că profită şi învaţă în fiecare zi. În tine faci o investiţie şi singură îţi vei mulţumi într-o zi. Sau o să regreți că ţi-ai pierdut ore în şir cu activități de fun, în loc să înveți măcar 2 ore pe zi o limbă străină , să înveți cuvinte noi, să citeşti cărți, să îţi ajuţi părinţii la treburile casei ca să ,,furi" secrete ce te vor ajuta în viaţa de adult, şi toate astea pe lângă învățatul pentru şcoală. 

     Crezi că e prea mult ? Sau că ai timp mai încolo ? Din experienţă îţi spun că moare încet şi cheful de învățat o dată cu înaintarea în vârstă şi dacă nu îl întreţii ca pe un foc. Acum poţi depozita valori informaţionale în mintea ta care mai târziu te vor ajuta să câştigi şi bani dar mai ales relaţii de calitate. Oamenilor le place să fie în preajma cuiva care aduce informaţii inteligente şi interesante când deschide gura, şi ca tânără vei câştiga respectul lor nu prin modul în care arăți ci prin ceea ce ştii. Citeşte poveştile de succes ale unor femei cunoscute şi îmi vei da dreptate.

În plus, o să-ți placă modul în care vei începe să faci conexiuni între informaţiile noi şi cele vechi, ideile care vor curge libere şi influenţa plăcută asupra celor din jur. O să îţi placă cu timpul mai mult decât un parfum scump cu care ai vrea să impresionezi şi după ce ai ieşit din încăpere. Crescând orice fată se cunoaşte mai bine pe sine şi realizează că ce credea ea a fi atuuri de fapt sunt trucuri, şi învăţăm uneori dând cu capul de praguri că bogăția e culturală şi spirituală, nu înseamnă cifre, cum ar fi numărul maşinilor, hainelor sau genţilor de firmă.

3. Obligația de a fi fericită . Ştiu ca sună ca o contradicție în termeni şi că poate ar trebui sa fie prima pe listă dar toate sunt importante şi ce e mai important, cireaşa vieţii fiind fericirea, am ales sa gustăm la final de articol.

Scriu pentru un public ţintă. Mă adresez în primul rând unor cititori care merg la biserică şi au o relaţie personală cu Dumnezeu sau măcar provin din familii creştine, nu îi exclud pe ceilalţi, însă legat de acest subiect, acestor fete care nu au legături cu creştinismul ar trebui să le pun altfel problema, să încep de la A ca să ajung la Y. 
Dar să presupunem că tu eşti o adolesecentă care ai fost dusă măcar la biserică regulat şi nu ţi-aş spune nimic nou dacă aş cita din cărţi sau din Biblie.
         Tu ai o dorinţă supremă şi normală. Să fii fericită. Atunci caută compania oamenilor buni şi a celor care te iubesc, la care le poţi călca pe urme şi nu le dispreţui sfaturile. Ascultă, taci şi ia tot ce e bun de la orice om. Mai presus de compania oamenilor, caută compania lui Dumnezeu. În câteva cuvinte s-ar putea spune că relaţia cu El e egală cu fericirea. Când ai o relaţie deschisă şi profundă cu El, vei avea relaţii bune şi cu oamenii, chiar cu enervanţii care te calcă pe picior.
Circumstanţele vieţii nu sunt fericite de cele mai multe ori dar gândurile tale pot fi fericite şi pozitive. Inima ta poate fi fericită. Mi-aş dori să înveţi acum aceste lucruri şi să le trăieşti ca să eviţi când vei fi adult momentele critice în care reacţionezi tot ca o adolescentă fiindcă nu ai avut obligaţii la 17 ani şi nu ai trăit la timp ceea ce trebuia să trăieşti.

2 comentarii:

,,Dumnezeu nu e agenție matrimonială”

  V-a șocat titlul? Acesta este un articol despre un subiect greu, sensibil.  Așteptarea unui partener de viață pregătit de Dumnezeu; într-o...