luni, 12 februarie 2024

Este aceasta dragoste?

     Scenariul 1: 
Doi tineri se cunosc într-un anumit context. Ea este creștină practicantă, el nu. Bărbatul are anumite vicii. Deși el consideră că sunt doar plăceri, pe care tot omul le are. Se îndrăgostește de ea, deși nu la prima vedere. Și ca să îi intre sub piele încearcă să se schimbe. 
Renunță o perioadă la anumite lucruri. Prietenii îl iau peste picior. Încearcă să îl momească. Nu merge. El e neclintit. Nu mai iese cu ei. Stă singur și visează la ea cu ochii deschiși. Fata înțelege ce se întâmplă. 
Ar vrea să îl ajute, fără să intre într-o relație cu el. Nu vrea să își coboare standardele. Au discuții lungi. Despre viață, credință, familie. El crede că ea, iubirea ei, l-ar putea schimba. Ea înțelege că nu poți schimba pe nimeni. După o vreme, el o ignoră văzând că ea nu vrea o relație romantică. El revine complet la vechea lui viață. Și a crezut că o iubește. Este aceasta dragoste?
    Scenariul 2: 
Un el și o ea sunt singuri tocmai în luna ,,iubirii". Ambii au avut o relație dar au fost părăsiți. Peste tot în jur dau de marketingul specific lunii februarie. Amândoi cred că ceva nu este în regulă cu ei. Sunt defecți. Nimeni nu îi poate iubi. Se întâlnesc întâmplător la un supermarket. La raionul de dulciuri. Discută și decid să iasă împreună. Să plângă pe umărul celuilalt. 
Amândoi sunt conștienți că celălalt va fi un ,,pansament." Se avântă în relație fără să le pese de urmări. Se folosesc reciproc. Apoi se despart. Sec. Și brusc. Vânează fiecare următoarea ,,victimă". Caută ceva care să le umple golul. Este aceasta dragoste? 
      Scenariul 3: 
Un el, frumușel și plin de bani, frânge inimi pe bandă rulantă. Vrea cât mai multă experiență înainte de căsătorie. Caută o fată perfectă și imaculată care să îi fie soață. 
Nu contează cum este el, are drepturi fiind bărbat. Acest ,,cocoșel" mai crede că este permis să joci teatru. Să ai o mască pentru biserică, și alta pentru restul săptămânii. Îi place să fie activ într-un mediu religios. 
Crede că Dumnezeu îi va binecuvânta căsătoria doar pentru ca se va cununa într-o biserică. Este aceasta dragoste?
       Scenariul 4: 
Un El și o Ea sunt căsătoriți de câțiva ani. Au intrat într-o anumită rutină. Se iubesc. Dar El cunoaște o femeie. Atrăgătoare, veselă, plină de calități. Parcă se înțelege din priviri cu străina. Se simte din nou tânăr, de dorit. Vrea sa își dovedească că e bărbat și acum. Și înșeală. 
Are regrete, dar după o vreme le înăbușe. Se destăinuie unui prieten. Acesta îi spune că și el și-a înșelat nevasta și că e normal. Cel puțin o dată. Este aceasta dragoste? 
         Scenariul 5: 
O ea, căsătorită de trei ani, are probleme cu soțul. El nu îi mai dă atenție ca la început, nu o mai cucerește, nu îi aduce cadouri decât rar, îi întoarce spatele când ea vrea discuții lungi și profunde. O ceartă ca pe un copil, pentru nimicuri. Dă inimioare la alte femei pe Facebook și Instagram. Dar nu o înșeală fizic. Ea cunoaște un bărbat neînsurat, la locul de muncă. 
Cei doi se apropie repede, emoțional. Pare a fi bărbatul ideal. Îi bifează așteptările. O ascultă empatic și blând, îi aduce mici atenții și cadouri, o lasă să se descarce și să plângă la telefon și noaptea, îi face ceai cald când e răcită și i-l aduce acasă, îi rezolvă diverse comisioane.
Soțul ei nu se prinde. Pare că ea știe cum să se ascundă și să se prefacă că e doar o prietenie nevinovată și consolatoare. Își spune că dacă fântâna din curtea ta a secat, nu e greșit să împrumuți apă de la vecinul. Este aceasta dragoste?                         
           Scenariul 6: 
Doi tineri sunt prieteni buni. Amândoi își așteaptă marea iubire. Dar între timp se consiliază unul pe celălalt. Ea îi spune când îi place de un băiat. El ii cere opinia cu privire la diverse fete. Se îmbrățișează lung când se întâlnesc. Stau unul în brațele celuilalt. 
Cred că nu fac nimic rău, doar nu au ajuns în pat. Și mai cred că își iubesc viitorii parteneri de viață, că se ,,conservă" pentru ei. Există prietenie între un băiat și o fată, susțin amândoi. Este aceasta dragoste? 
          Scenariul 7: 
Ea este o tânără care așteaptă ca Dumnezeu să îi dăruiască barbatul potrivit. El crede că trebuie să testezi oamenii și să ieși la întâlniri. A avut sute de întâlniri și tot nu și-a găsit perechea. O cunoaște pe ea, cea care refuză întâlniri și așteaptă. Încearcă să îi atragă atenția, prin diverse metode. Este tot mai atras de ea, ca fluturele de lumină. Trec câteva luni. El bate pasul pe loc. 
Schimbă apoi placa. Dacă înainte îi vorbea frumos și o complimenta, începe să își bată joc de ea, să o ironizeze, să o bârfească și să o calomnieze. Inventează povești urâte despre ea. Pentru că nu i-a căzut în plasa murdară. O umilește în public. Postează despre ea pe Facebook. Și susține că: ,,Eu am iubit-o pe fata asta! Ea are o problemă." Este aceasta dragoste? 
          Scenariul 8: 
Doi divorțați se întâlnesc pe un site de matrimoniale. Se consolează reciproc și cred ca au dreptul la fericire. Ambii își bârfesc căsniciile. ,,Ei au greșit atât de puțin! Ei sunt biete victime!” Nu îi interesează ce spune Dumnezeu despre divorț și recăsătorire. Se duc la starea civilă și semnează. Nu sunt fericiți, cum se așteptau. Este aceasta dragoste? 
        Fie că ne place sau nu, adevărul este acesta: 
,,Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuiește; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată. ” 1 Corinteni cap.13 
,,Căsătoria să fie ținută în toată cinstea, și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari.” Evrei 13:4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu