luni, 25 august 2014

Nu există " Aşa sunt eu, nu pot mai mult" ci doar " Nu VREAU să fiu altfel"


                                   


               Mă aflam în biroul de la lucru când am auzit printr-un geam deschis câteva vorbe schimbate între doi tineri. Voci calde. El o întreba dacă a mâncat, ea l-a asigurat că a făcut-o. Apoi a venit rândul ei să întrebe ceva despre el. Parcă era un joc de tenis şi mingea care se arunca peste fileu era alcătuită din sentimente împachetate în cauciuc cu eticheta ,,îmi pasă de tine." Nu au stat mult la taclale, apoi el a plecat. Poate vă gândiţi că sunt un cuplu şi era ceva normal ce-mi auziră urechile. Ori poate că el era la începutul asedierii cetăţii şi ,,trebuia" să fie drăguţ cu ea ca să o cucerească.

Din întâmplare, îi cunosc pe cei doi şi sunt...fraţi. I-am văzut împreună în câteva ocazii. Într-o societate în care interesul personal este rege, cei mai mulţi bărbaţi sunt catifea în afara casei şi oţel înăuntru cu mamele, surorile, verişoarele etc. 
Am rămas surprinsă de ei doi tocmai pentru că respectul politeţea, grija şi curtoazia care erau atât de fireşti în case precum îmbrăcarea hainelor, în alte secole, acum sunt anormale. Fraţii vorbesc cum vor cu surorile, nu le tratează ca pe nişte vase fine, dar se mint singuri că se vor putea comporta diferit cu soţiile. 

        Dragilor, cum sunteţi în prezent veţi fi şi peste 50 de ani dacă nu vreţi să vă schimbaţi. E prea scurt timpul de pregătire pentru viaţă ca să ne mai găsim scuze. Nu sunt adevărate acele scuze care încep cu: ,,aşa sunt eu, am moştenit pe tata, pe bunicu...sunt impulsiv şi nerăbdător din fire, nu pot mai mult, eu nu am nicio vină că sunt aşa, tu eşti pretenţioasă...ia-mă la pachet, love me or hate me!"

        Dumnezeu subliniază clar faptul că totul depinde de voinţă: ,,Ce bine ştii să-ţi întocmeşti căile când este vorba să cauţi ce iubeşti! Chiar şi la nelegiuire te deprinzi" Ieremia 2:33. Aţi văzut scene în care doi se ceartă şi sunt răutăcioşi unul cu altul dar dacă sună telefonul unuia, tonul vocii se face numai lapte şi miere? 
           De unde această schimbare bruscă? S-a acţionat butonul ,,magic" al voinţei.
Nu vroia ca persoana care îl sună să aibă o părere greşită despre el, să ducă vorba că e certăreţ sau să râdă de el. Cu alte cuvinte, a vrut şi a putut să îşi schimbe dispoziţia. A avut un interes pentru amicul de la telefon, în schimb persoana cu care se certa îl lăsa rece.
     Întreţinem ce iubim. Dacă iubim o floare în ghiveci, o udăm zilnic, dacă suntem fanii unui sport, ne aflăm în fiecare sâmbătă pe stadion, dacă Îl iubim pe Dumnezeu, nu uităm să vorbim cu El.

      Sunt mai multe feluri de iubire, cel puţin aşa se exprimă oamenii. Biblia dă o singură definiţie. În Corinteni 13. Nu spune că mă iubeşti dacă nu mă cauţi cu zilele, nu-mi aduci un pahar de apă când sunt bolnavă, nu plângi cu mine când sunt tristă, nu mă întrebi ce mai fac, dacă am mâncat, cum mi-am petrecut zilele, ce păreri am despre diferite subiecte.

     Nu iubeşti un om dacă doar te rogi pentru el şi nu îl cauţi. Pot să mă rog pentru un copil cu Sida din Africa dar asta nu înseamnă că am o relaţie cu el. Într-o relaţie există comunicare şi îngrijire zilnică. Dar depinde ce însemni pentru acea persoană.
Dacă eşti orhideea lui/ei te va aprecia zilnic, dacă eşti ca o buruiană, te va ignora.
Inima trage după ea şi voinţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu